Beagle

BEAGLE

BEAGLE


Beaglen är en lagom stor, korthårig drivande jakthund. Den väger mellan 10 och 15 kilo och mankhöjden skall ligga mellan 33 och 40 cm.
Den är oftast trefärgad och färgerna är vackert klara och rena (svart, brun och vit) eller tvåfärgad i gult och vitt.

Pälsen kräver i stort sett ingen vård då den är korthårig och av naturen glansig och fin.

Beaglen skall enligt Svenska Beagleklubben avlas för användning i drivande jakt och inte enbart som sällskapshund.
Men mellan jaktpassen är den en utmärkt familjehund - glad, utåtriktad och vänlig.

Beageln kommer som många hundar av den här typen från England - den introducerades i Sverige på 50-talet för att användas till drevjakt. Drevjakt innebär att hunden släpps i skogen för att sjävständigt jaga rätt på byte - räv, hare eller rådjur. Eftersom den släpps för att på egen hand hitta bytet för jägaren är det viktigt att man tidigt lär den inkallning.

I England används beaglar till pack-jakt alltså de jagar upp byten i flock. Därför kommer ofta beaglen överens med alla andra hundar oavsett kön.

Då det inte är aktuellt med jakt aktiveras den gärna med agility och lydnad. En beagle behöver använda sin hjärna för att trivas med livet men den behöver även närheten med sin flock/familj då detta är en utpräglad flockhund (pack-hund). Men den klarar att vara ensam om den blir tränad från valpålder.

Som med alla hundar gäller konsekvens och tydlighet i uppfostran. Detta är en synnerligen självständig hund vilken den behöver vara men den behöver ändå veta vad som gäller och som sagt inkallningen är väldigt viktig.

Beaglen är en hund som ofta blir väldigt gammal - uppåt 15 år och då får den den gamla hundens vackra gråa hår runt nosen och ett tryggt och klokt uttryck. Att leva med en riktigt intelligent jakthund är en alldeles speciell känsla - en arbetande hund som uppfyller så många funktioner.For information in English: Click HERE