Westie

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

West Highland White - en tuff liten terrier - söt och orädd  
West Highland White Terrier - en hund med gamla anor. Denna lilla terrier har funnits i de västra delarna av skotska högländerna sen ca 100 år. De har använts till jakt på räv, grävling och vildkatt och annat småvilt. 1906 fick de namnet West Highland White Terrier. Innan dess föddes det nämligen kullar i olika färger men ca 1860 började Överste Malcolm of Poltalloch att avla framvita exemplar av denna lilla terrier. Den vita färgen var praktisk för att den inte skulle bli förväxlad med viltet den jagade.

Westien är intelligent, modig och uthållig. Dess päls har genom sin glatta sträva överpäls och mjuka underull ett utmärkt skydd mot regn och kyla. Den passade som hand i handske i det gråkalla klimatet i västra Skottland - inte helt olikt vårt klimat i västra Sverige.

Hur ser en Westie ut?

En Westie väger ca 8 kilo och är 30 cm hög.
Huvudet skall vara runt med med svarta ögon och nos. Ögonen är pigga med rätt små och nosen skall vara stor. Kroppen skall vara kraftig och ha ett ben i varje hörn. Även benen skall vara stabila och starka. Svansen skall bäras rakt upp. När hunden rör sig skall rörelserna vara effektiva och marktäckande.

Westien kräver regelbunden trimning för att inte bli helt lurvig och en vältrimmad westie är bland det mest i ögonfallande man kan se.

Hur fungerar Westien som sällskapshund?
Westien är som nämndes ovan modig och uthållig men den är dessutom gladlynt och tillgiven om än typiskt envis som en terrier skall vara. Den är ofta lekfull hela livet som brukar bli rätt långt - det är inte ovanligt att den blir en bra bit över 10 år.


En westie bör uppfostras konsekvent och lugnt. Den tar gärna över om den ges tillfälle. Så även den rara lilla pigga valpen måste tidigt veta sin plats i flocken/familjen.
Det är en bra familjehund som är bra med barn - om barnen är bra med hunden. En bra regel är att "lagd hund ligger" i alla fall under valpperioden.


For information in English: Please click HERE